Pohod

VSE PLANINCE IN DRUGE LJUBITELJE NAŠEGA TRADICIONALNEGA POHODA

Dramlje – Straža – Slemene – Špitalič – Grušce – Uršula,
(DPP)

da se nam pridružite v

SOBOTO, 10. FEBRUARJA 2024

Vabilo na 41. pohod

SOBOTO, 13. FEBRUARJA 2021

SOBOTO, 12. FEBRUARJA 2022

Na žalost tudi letos zaradi znane situacije pohod ODPADE!

ZBOR UDELEŽENCEV POHODA BO PRED GASILSKIM DOMOM DRAMLJE
OD 7.30 DO 8.30.

Planinsko društvo Dramlje organizira pohod v spomin pohoda legendarne XIV. divizije na Štajersko. Tokrat boste prehodili 8.4 kilometerski del poti XIV. divizije do vasi Sojek. Dolžina celotnega pohoda pa bo 21 km. Pot vas bo vodila od Gasilskega doma Dramlje (1. KT) mimo rojstne hiše Miloša Zidanška v Straži na Gori (2. KT), čez Zgornje in Stare Slemene – Kumšek (3. KT) do Žičke kartuzije, mimo skrivnostne vasice Špitalič ter preko Grušc (4. KT) in Vodul na Uršulo, kjer bo podelitev značk in priznanj.
Pohod1 Pohod4

V Žički kartuziji se lahko odločite za 2. varianto poti, da ne obiščete vasice Špitalič, ampak pri najstarejšem gostišču v Sloveniji, zavijete proti jugu – po republiški cesti do prevala. Pri hiši Stare Slemene 15 zavijete levo v hrib in uživate v lepem razgledu na Dramlje in celoten vzhodni del Celjske kotline. Pot po razvodnici med Savo in Dravo vas pripelje do 4. KT v Grušcah. Pohod se konča v postojanki PD Dramlje na Sv. Uršuli.

Utrinki in zgodovina

Pohod2 Pohod3

Konec jeseni je glavni štab NOV Slovenije sklenil, da pošlje na Spodnjo Štajersko posebno vojaško enoto, ki so jo od poletja 1943 odlikovali pomembni uspehi na bojiščih takratne Ljubljanske pokrajine. S tem, ko je poslal XIV. divizijo (solidno oboroženo in dobro organizirano, gibljivo enoto s 1112 borci in borkami) na Štajersko, je hotel glavni štab povezati ozemlje s slovenskim življem v politično enoto in si na Štajerskem ustvariti bazo za kasnejše gibanje odporniškega gibanja proti severu v Avstrijo in vzhodu v Madžarsko. Politično vodstvo je hotelo svoj vpliv razširiti tudi na Štajersko, da bi po koncu vojne lažje prevzelo oblast na slovenskem ozemlju. Predvsem pa je hotel osvežiti svoje bojne vrste z mobiliziranci skoraj neokrnjene slovenske Štajerske.

Karta pohoda

Animiran 3D prelet po trasi pohoda

Več o trasi pohoda tudi na tej strani!

Kako se pripeljete v Dramlje na start pohoda?

Vpišite vaš kraj v polje “A” in pritisnite “Prikaži navodila”

Video zapis s pohoda Februarja 2003!

Hvala avtorju za dovoljenje za objavo!

6 komentarjev

  1. Pohod v slikah kot ga je leta 2005 ujel Martin Škoberne.

    http://www.rias.si/martin/2005/dramlje05/

  2. […] začnimo: UDELEŽILI SE BOSTE POHODA, si ogledali traso pohoda na GEOPEDIJI, GOOGLE MAPS, ali GOOGLE ZEMLJA. Mogoče pa že imate tudi […]

Komentiraj