CICI Planinec

CICIBAN PLANINEC V DRAMELJSKEM VRTCU

cici-planinec-znak

Navajanje na zdrav način življenja in seznanjanje z gorništvom lahko začnemo že v najzgodnejšem obdobju. Akcija Ciciban planinec je zato namenjena najmlajšim obiskovalcem narave – cicibanom in njihovim odraslim spremljevalcem. Uvedena je bila leta 1975 in sicer zato, »da se ciciban, ki je vključen v akcijo spozna s hojo, z okolico domačega kraja in z najbližjimi vzpetinami in ob tem razvija vrline kot so tovarištvo, poštenost, plemenitost, delavnost, vztrajnost in vedoželjnost«.

Fotografije:

O drugem pohodu CiciPlanincev lahko preberete na Dramlje.info!

Glavni cilj akcije Ciciban planinec, ki jo vodi Mladinska komisija Planinske zveze Slovenije, najpogosteje pa jo izvajajo vrtci, je vzpodbuditi cicibane, njihove starše in vzgojiteljice k celoletni dejavnosti v naravi, saj se tam odpirajo čudovite možnosti gibanja, igranja, doživljanja, raziskovanja in spoznavanja narave. Za sodelovanje v akciji otroci potrebujejo dnevnik Ringa raja, ki ga lahko kupijo v domačem planinskem društvu in v planinskih kočah. Dnevnik je tudi članska izkaznica cicibana – člana planinske organizacije, čeprav za udeležbo v akciji članstvo v planinskem društvu ni pogoj. Akcija Ciciban planinec je ob vsakokratni predstavitvi v tujini, še posebej v alpskih državah, deležna posebne pozornosti, saj je slovenska planinska organizacija med redkimi, če ne celo edina, s tovrstnim sistemom gorniškega usposabljanja v Evropi.

Najprimernejši obliki in metodi dela sta igra ter raziskovanje oziroma doživljanje narave. Izvajamo ju na družinskih sprehodih in izletih ali pa v okviru organizirane dejavnosti v planinskem društvu ali vrtcu. Ni odveč poudariti, da naj bosta njihov namen in vsebina v celoti prilagojena otrokovim zmožnostim, željam in razpoloženju. Otroci nam bodo sledili, če bomo upoštevali njihove razvojne zmogljivosti, sicer bodo svoj protest izrazili na različne načine. Nevarnosti, da bi otroka preobremenili, ponavadi ni, saj otroci jasno in odločno pokažejo, da so utrujeni.

Za redno izletniško dejavnost lahko otroka dodatno vzpodbudimo s priznanji akcije, pri čemer imejmo pravo mero. Priznanja naj bodo kljub zavedanju, da je zunanja motivacija v tem obdobju zelo pomembna, zgolj dopolnitev želje za odhod v naravo, ne pa njen glavni ali celo edini cilj. S svojo razposajenostjo, vztrajnostjo in marljivostjo lahko osvojijo našitek, priponko in pesmarico Cicibana planinca. Doživetja beležijo v dnevnik na najrazličnejše izrazne načine – z risbo, z nalepljeno fotografijo ali razglednico, z odtisnjenim žigom planinske koče oziroma vrha griča, s priloženim suhim listom ali packo politega čaja. Možnosti so prepuščene otrokovi ustvarjalnosti, domišljiji in iznajdljivosti. Ko otroci vstopijo v svet črk in številk in ko je v malem nahrbtniku že dovolj prostora za hrano, pijačo, kapo, rokavice in najljubšo igračo, lahko pot nadaljujejo v akciji Mladi planinec.

Za več informacij vam je na voljo Anita Špes Debeljak, anitaspes.debeljak@gmail.com, tel: 031 443 222

One Response

Komentiraj