Orlovo gnezdo in HOCHKÖNIG – 15/16. avgust 2008

VABIMO VAS NA ORLOVO GNEZDO IN PRVAKA BERCHTESGADENSKIH ALP
 H O C H K Ö N I G,  2941 M,
V PETEK IN SOBOTO, 15./16. AVGUSTA 2008 (odhod v petek ob 5 uri)

KO POTNIK NA SOLNOGRAŠKO POKUKA IZ DOLGEGA TURSKEGA PREDORA, MU POL OBZORJA ZAPRE MOGOČNA GORA, NA TEMENU KATERE SE BLEŠČI LEDENIK.

ZAGLEDALI SMO KRALJESTVO HOCHKÖNIGA, KI SE PREK PROSTRANEGA KAMENEGA MORJA  NADALJUJE VSE DO WATZMANNA.

ČETUDI SO VELIKEGA KRALJA OSRAMOTILI S PLANINSKIM DOMOM NA SAMEM VRHU, SODI MED ODLIČNIKE SEVERNIH APNENIŠKIH ALP IN JE VREDEN OBISKA.

Z AVTOBUSOM PRODREMO SKOZI KARAVANŠKI PREDOR NA KOROŠKO,TER SKOZI PREDORA POD KAČJIM VRHOM IN RADSTATTSKIMI TURAMI DOSEŽEMO PO CESTI A10 ŠKOFJI DVOR, BISCHOFSHOFEN NA 580 M IN NADALJUJEMO PROTI SALZBURGU.

Blizu Salzburga bomo prestopili avstrijsko-nemško mejo, ki ima danes zgolj simboličen značaj. V narodnem parku BERCHTESGADEN, ki velja za eno najlepših nemških pokrajin, si bomo ogledali številne naravne znamenitosti.

Peljemo se v Obersalzberg, od tam dalje pa z lokalnim avtobusom na vrh Kehlsteina, kjer na višini 1834 metrov stoji Hitlerjevo Orlovo gnezdo.  Skrivni predor do slavne visokogorske Hitlerjeve ˝rezidence˝ ORLOVO GNEZDO, od koder se ponuja enkraten pogled na Salzburške in Bavarske Alpe. Ob povratku vožnja do KRALJEVEGA JEZERA (Königsee), ki leži ob vznožju slikovite gore Watzmann in je fjordsko oblikovano. Postanek za sprehod ob jezeru bo hkrati priložnost za nepozabno doživetje skladnosti narave in kulture. S panoramsko ladjico se bomo popeljali do cerkvice ST. BARTOLOMÄ in z vodne gladine občudovali okolico. Fotografom se bo ponudila priložnost za izdelavo čudovitih fotografij …

Proti popoldnevu se bomo odpravili še do najslavnejšega turističnega mesteca tega območja, do BERCHTESGADNA. Krajši postanek bomo namenili za sprehod po uličicah nad katerimi se dviga čudovita ‘alpska’ arhitektura. Polni prijetnih doživetij in novih gorskih vtisov se bomo v popoldanskih urah napotili v Bischofshofen in si ga na hitro ogledali.

NADALJUJEMO V MLINSKI POTOK  MÜHLBACH 854M, KJER NAS SPREJMETA MARIJA IN FRANZ., KI NAS VODITA PO MESTU IN OKOLICI.

V ALPENROSSE VEČERJAMO, PRENOČIMO IN PO ZAJTKU ZGODAJ ODPOTUJEMO PROTI HOCHKONIGU. ODPELJEMO SE  NA MITTERBERG DO ARTHURHAUS 1502 M.

PRISTOPNO VOŽNJO SKLENEMO NA PARKIRIŠČU. OD PLANINSKE KOČE ARTHURHAUS SLEDIMO OBIČAJNI STEZI NA HOCHKÖNIG DO MITTERFELDALM 1660M, KAMOR PRISPEMO PO ENI URI, NADALJUJEMO ČEZ OCHSENKAR, MIMO TOURSAULE 2587M, PROTI VRAŽJI LUKNJI, TEUFELSLÖCHER, 2694 M, NA LEDENIK ÜBERGOSSENE ALM, KJER ZAGLEDAMO NAŠ CILJ. NA VRH PRISPEMO PO DOBRIH PETIH URAH.   NA HOCHKÖNIGU ŽE OD LETA 1898 STOJI PLANINSKI DOM MATRASHAUS, 2941 M. ZANJ JE SOGLASJE DAL ŠE PRESTOLONASLEDNIK FRANC FERDINAND IN ZATO SO GA TEDAJ IMENOVALI JUBILEJNO ZAVETIŠČE CESARJA FRANCA JOŽEFA.

 SESTOPIMO PO ISTI POTI, KI PELJE ČEZ RAVEN LEDENIK ÜBERGOSSENE ALM, KI JE KOT PRELIV PREKRIL SOČNE PAŠNIKE ZA KAZEN OBJESTNIM PLANŠARICAM.

ENO JE S PLANINE ODNESEL SAM VRAG, A SI PREMISLIL IN JO VRNIL NA LEDENIK.

TAKO STA NA ROBU PLANOTE NASTALI VRAŽJI LUKNJI, TEUFELSLÖCHER.

SKOZI LEVO OD TEH DVEH OKEN VODI V DOLINO TUDI NAŠA POT, OB KATERI ŠE VEDNO STOJI MAJČKENA PLANINSKA KOČA BERTGENHÜTTE, 1846 M.

IZLET SKLENEMO NA PP PRI  ARTHURHAUS 1502 M, KJER NAS POČAKA NAŠ PREVOZ, KO JE ZA NAMI OKOLI PET UR SESTOPANJA V PREKRASNEM GORSKEM OKOLJU.

PRI SEBI IMEJMO VELJAVNO OSEBNO IZKAZNICO ALI POTNI LIST,

ČLANSKO IZKAZNICO PZS PA IZKAZNICO O ZDRAVSTENEM ZAVAROVANJU.

OBVEZENA JE ČELADA, PRAV PRIDEJO DEREZICE, DOBRI PLANINSKI ČEVLJI. NE POZABIMO DOVOLJ PIJAČE ZA DOLG DAN!

OB PRIJAVI VPLAČAMO ZA PREVOZ, VSTOPNICO ZA ORLOVO GNEZDO IN POL PENZION V ALTENROSSE 80 € !

 K O  P R I D E Š  D O  T U K A J,  P A  Z A U K A J!

  Vrnemo se v soboto/nedeljo ponoči!                              Za vas pripravil ZG

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: